Skip to content
menu-brown
close-brown

Rintojen pienennys (reduktioplastia)

Rinnat voivat myös perinnöllisistä tekijöistä johtuen kasvaa ylisuuriksi jo nuorella iällä. Ne voivat lisätä niska- ja hartiasärkyjä sekä toisinaan aiheuttaa myös iho-ongelmia. Erityisesti liikunnallisissa ammateissa (esim. tanssijat) isot rinnat koetaan hankaliksi. Oireiden lisääntyessä kannattaa harkita rintojen pienennysleikkausta.

Helena_Aesthetics_8

Milloin hoitoon?

Toisinaan isot rinnat johtuvat ylipainosta. Tällöin rintojen pienennys ei riitä palauttamaan vartalon tasapainoa. Päinvastoin se saattaa korostaa vatsan pulleutta. Näissä tapauksissa korjaus kannattaisi hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi aloittaa painonpudotuksella. Mikään plastiikkakirurginen toimenpide ei ole laihdutusleikkaus.

Rinnat voivat olla eri paria rintarauhasen kehityshäiriön takia. Toisinaan rintaleikkausten, proteesikorjausten tai rintasyöpäleikkausten jälkeen rinnoissa on muotovirhettä.

megaphone-1
  Tilaamalla uutiskirjeemme saat 30%:n alennuksen ensikonsultaatiosta. Hyödynnä tarjous nyt!
Helena_Aesthetics_34

Rintojen pienennysleikkaus

Rinnan pienennysmenetelmiä on lukuisia. Pääasiallisin ero muodostuu siitä, miten nännin alueen verenkierto säilytetään ja siitä riippuvat myös käytettävät leikkaushaavat.

Leikkaussuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti. Leikkauksessa nännipihan paikkaa siirretään ylöspäin. Leikkausarvet tulevat yleensä nännipihan ympärille sekä pystysuoraan rinnan alaosaan klo 6. Jos tarvitaan laajoja kudospoistoja ja rinta laskeutuu kovin alas, tehdään edellä mainittujen leikkaushaavojen lisäksi rinnan alapoimuun ns. ankkuriviilto.

Rinnan pienennysleikkaus tehdään nukutuksessa ja toimenpide kestää 3-4 tuntia. Päiväkirurgisilla potilailla tulee aina olla saattaja, mikä on edellytys kotiin pääsemiselle. Tarvittaessa järjestämme päivystyksen ensimmäiseksi yöksi ja tulemme koti- tai hotellikäynnille yöllä. 

Leikkauksen jälkeen suosittelemme yöpymään yhden yön Tampereella (esimerkiksi hotellissa) ja käymään vastanotolla seuraavana aamuna ennen kotiin lähtöä.

Rintojen pienentämisen jälkihoito

Leikkaushaavat eivät yleensä ole kivuliaat, mutta suositellaan särkylääkkeiden käyttöä alussa 2-3 vuorokautta säännöllisesti. Leikkauksen jälkeen rinnat tuetaan pehmeillä rintaliiveillä jatkuvasti ompeleitten poistoon saakka. Kun haavat ovat parantuneet, voi käyttää tavallisia rintaliivejä.

Fyysistä ponnistelua ja saunomista on vältettävä niin kauan kuin haavoilla on ompeleet (8 vuorokautta). Leikkauksesta toipumiseen kuluu noin 3 viikkoa. Liikuntaharrastukset voi aloittaa kahden viikon kuluttua.

Arpikudoksen minimoimiseksi suosittelemme Mepiform-painehoitolevyn käyttöä arpeen niin kauan kuin arpi punoittaa. Siihen kuluu aikaa keskimäärin 8 kk (3-12 kk).

Mahdolliset ongelmat

Rintojen pienennysleikkaukseen voivat liittyä normaalit leikkauskomplikaatiot, kuten jälkivuoto ja haavatulehdus. Ne ovat kuitenkin harvinaisia. Leikkauksessa nännipihan verenkierto ja tunto pyritään säilyttämään, mutta se ei ole aina ongelmatonta. Jos tuntohäiriötä tulee, se korjautuu yleensä 3 kk:n kuluessa, mutta yksittäisissä tapauksissa tunnon alenemaa voi jäädä.

Verenkierron häiriöt pitkittävät paranemista ja voivat johtaa pieniin lisätoimenpiteisiin. Nämä eivät yleensä huononna lopputulosta.

Pienennysleikkauksessa rinnan imettämiskyky saattaa häiriintyä. Eri tutkimuksissa on osoitettu, että imetyshäiriöitä ilmenee noin 50 prosentilla.

Rintasyövän esiintyvyyden yleisyyden takia yleensä tehdään mammografia ennen rintaleikkausta ja otetaan tarvittaessa mikroskooppinen (histologinen) kudosnäyte rinnasta leikkauksen aikana.

Arpien muodostuminen ja kypsyminen ovat hyvin yksilöllisiä ja joillakin potilailla arvet voivat levitä tekotavasta ja jälkihoidosta riippumatta.

Helena_Aesthetics_8

Joustavat rahoitus­vaihtoehdot

Voit maksaa toimenpiteesi laskulla tai sinulle sopivissa erissä. Tutustu kumppaniemme rahoitusvaihtoehtoihin ja laske itsellesi sopiva kk-erä.

Ota yhteyttä

Kiinnostuitko palveluistamme?

Helena Aesthetics on Clinic Helenan plastiikkakirurgian yksikkö Tampereella. Asiantunteva henkilökuntamme vastaa mielellään kysymyksiisi ennen vastaanotolle tuloa.

gps

Rautatienkatu 27
33100, Tampere