Rintaimplanttien poistoprosessi ja käytettävät tekniikat

Leikkauksen suunnittelu
Hyvä leikkauksen suunnittelu on onnistuneen lopputuloksen pohja. Pohdittavia seikkoja ovat, onko tarpeen poistaa pelkästään implantit vai myös niitä ympäröivä kapselikudos, ja onko potilaalla toivomusta rintojen kohotuksesta tai uuden implantin laitosta samalla kertaa. Mahdollisuuksien mukaan kirurgi hyödyntää alkuperäistä leikkausreittiä, jotta uusien arpien syntyminen minimoituu.
Anestesia – puudutus vai nukutus?
Pelkkä rintaimplantin poisto voidaan tehdä niin sanotussa sedaatiopuudutuksessa. Tällöin potilaalle laitetaan tippa, minkä kautta annetaan rauhoittavia lääkkeitä esilääkkeiden lisäksi. Leikkausalue puudutetaan neulanpistojen kautta viedyllä paikallispuudutteella. Tämä edellyttää potilaalta hyvää yhteistyötä ja luottamusta hoitotiimin kanssa.
Useimmiten leikkauksessa pelkkä implanttien poisto ei riitä, vaan poistetaan implanttikapseli ja korjataan rinnan muotoa. Tällöin toimenpide tehdään nukutuksessa eli yleisanestesiassa. Nukutuksessa potilas on kivuton ja rentoutunut. Se mahdollistaa toimenpiteen suorittamisen. Kirurgi voi keskittyä leikkaukseen ja anestesialääkäri huolehtii potilaan unesta, kivun hoidosta ja turvallisuudesta. Uusilla nukutusmenetelmillä potilaan kokemus toimenpiteestä ja heräämisestä on miellyttävä.
Kapselikudoksen poisto
Leikkauksen suunnittelussa arvioidaan, tarvitaanko implanttikapselin poisto, koska se vaikuttaa leikkauksen kulkuun. Ohut ja terve kapselikudos voidaan jättää paikoilleen. Siitä ei ole mitään haittaa. Kapselin poistaminen aiheuttaa rinnan sisään ison haavapinnan, ja vuotoriskin, joten kapselin poisto tehdään silloin kun se on lääketieteellisesti tarpeen.
Sen sijaan paksuuntunut, kovettunut tai kalkkeutunut kapseli poistetaan lähes aina. Mikäli implanttikapselin ympärillä on nestettä tai tuumoreita, tai jos ylipäänsä on epäily alkavasta lymfoomasta (BIA-ALCL), tulee kapseli poistaa radikaalisti ja lähettää patologisiin tutkimuksiin.
”En bloc” -tekniikka (kokonaispoisto)
Jos rintaimplantissa on epäily vakavasta sairaudesta tai jos implantti on rikki, implanttikapseli tulisi poistaa kokonaisena siten, että implantti mobilisoidaan kapselin ulkopuolelta ja implantti sen sisällä tulee mukana. Puhutaan en bloc -menetelmästä. Tekniikka on vaativa etenkin, jos implantti sijaitsee rintalihaksen alla rintakehän seinämää vasten. Se vaatii pidemmän leikkausajan ja suuremman leikkaushaavan.
Rasvansiirto implantin poiston yhteydessä
Rasvansiirrolla voidaan kasvattaa rinnan kokoa, jos rinnan ihoa on riittävästi. Rasvansiirto kuitenkin implantin ja implanttikapselin poiston yhteydessä lisää rinnan infektioriskiä, eikä ole kovin suositeltavaa.
On tärkeätä suunnitella rinnan rasvansiirron aikataulu ja siirrettävän rasvan määrä hyvin, että tulos olisi pysyvä. Potilaan omaa rasvaa voidaan siirtää esimerkiksi vatsan tai reisien alueelta rintoihin. Usein toivottu lopputulos edellyttää useampia rasvansiirtokertoja, mikä arvioidaan tapauskohtaisesti. Pieniä muutoksia voidaan korjata rasvansiirroilla, jolloin saavutetaan luonnollinen, pehmeä ja tasapainoinen lopputulos.
Yksilöllinen toipuminen ja jatkohoito
Toipuminen implanttien poistoleikkauksesta on aina yksilöllinen prosessi, johon vaikuttavat muun muassa tehtyjen toimenpiteiden laajuus ja mahdolliset lisäleikkaukset, kuten esim. rintojen kohotus. Meillä Clinic Helenassa koko tiimi tukee potilasta koko paranemisprosessin ajan. Tarjoamme tarkat jälkihoito-ohjeet, ohjausta arvenhoitoon sekä neuvoja rintojen muotoa tukevien liivien käyttöön.
Raskasta fyysistä rasitusta tulee välttää ensimmäisten viikkojen aikana, ja useimmiten kevyeen työhön voi palata noin viikon–kahden kuluttua leikkauksesta. Jälkitarkastus kuuluu aina toimenpiteen hintaan ja se suoritetaan noin 3 kuukautta leikkauksen jälkeen. Helena Aestheticsilla potilaan turvallisuus, toipumismukavuus ja esteettinen lopputulos ovat aina etusijalla.